18 Hielpijn
 
 
 
 
 

Pedicure at home © 2024

Hielpijn..kan ik hier vanaf komen?


Plantaire fasciitis (ook bekend als hielpijn) is een ontsteking van de plantaire fascia.

Dit is een dikke band van bindweefsel en loopt van de hiel naar de tenen en is met elke teen verbonden. Tijdens het (hard)lopen fungeert het als schokdemper. Tijdens het hardlopen kunnen kleine scheuren ontstaan in plantaire fascia en creëert hiermee een irritante bron van pijn. Dit is vaak langdurig en hardnekkig.
Uit een recente studie met beginnende lopers bleek dat degenen die een plantaire fasciitis ontwikkelden tenminste 5 maanden nodig hadden om te herstellen, en dat zelfs een aantal buitenspel werden gezet voor 1 jaar of langer. Tot op heden vindt vaak standaard, conventionele behandelingen plaats, om hielpijn te kunnen verlichten.

De conventionele behandelingen bestaan uit strekking en ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen of cortison. Maar veel wetenschappers geloven nu dat ontstekingsremmers ongegrond zijn, omdat de aandoening gepaard gaat met weinig tot geen ontsteking. Uitrekken wordt nog wel vaak aanbevolen.

Uit de nieuwste studie, uitgevoerd in Denemarken aan de Aalborg Universiteit en gepubliceerd in augustus 2016 in de Scandinavische Journal of Medicine & Science in Sport, blijkt dat een eenvoudige (thuis) oefening sneller en effectiever is in de behandeling van plantaire fasciitis. Deze oefening moet blootvoets worden uitgevoerd en bestaat uit het volgende:



1. ga met uw aangedane been op de trap of de stevige doos staan, stop een opgerolde handdoek onder de
    tenen van deze pijnlijke voet en laat de hiel rusten over de rand van de trap en/of doos;
2. het niet aangedane been moet vrij hangen met een licht gebogen knie;
3. vervolgens tilt u uw pijnlijke hiel langzaam omhoog en omlaag: in 3 seconden, langzaam omhoog, boven
    houdt u de pijnlijke hiel 2 seconden vast en dan langzaam naar beneden in 3 seconden;
4. stap 3 herhaalt u 8 tot 12 keer om de andere dag.

Deze oefening is als zeer effectief uit het onderzoek gekomen.
Het onderzoek bestond uit 2 groepen vrijwilligers. De 1e groep nam deel aan bovenstaande oefeningen.

Zodra deze deelnemers de 12 herhalingen om de dag vrij gemakkelijk konden voltooien, moesten zij dezelfde oefeningen uitvoeren met een rugzak, gevuld met boeken, voor extra gewicht.
Na drie maanden, zagen de deelnemers de pijn en „handicap” aanzienlijk afnemen.

De 2e groep deelnemers volgden het standaard plantaire fasciitis traject, namelijk strekking: drie keer per dag, 10 keer de tenen richting schenen strekken.
Deze groep deelnemers vertoonden weinig verbetering na 3 maanden. Zij zijn doorgegaan en na negen maanden kwamen de 1e meldingen binnen van verlichting van pijn.

Mocht u meer informatie ontvangen of extra hulp bij bijvoorbeeld deze oefeningen (gebruik medical taping) neem gerust contact op met Guus Brandwijk, fysiotherapeut of Jolanda Koppenol, sportpodoloog & pedicure. Beiden gevestigd in praktijk vaartscherijn.nl. Zie ook onze website: www.praktijkvaartscherijn.nl of op de contact pagina.


Gepubliceert op 01-01-2017 door Jolanda

 

AANGESLOTEN BIJ:

       

Stipezo, ProVoet en St. Loop.