Pedicure at home © 2024

Medical Taping


 

Wat is medical taping?

Medical taping is het aanbrengen van elastische katoenen tape direct op de huid. De tape was oorspronkelijk bedoeld om spierfuncties te ondersteunen maar kent daarnaast vele andere toepassingsgebieden. Medical tape wordt ook wel kinesiotape genoemd of CureTape, genoemd naar een specifiek merk medical tape. Medical taping wordt ook toegepast bij behandeling van hooikoorts.


CureTape is een MDR goedgekeurd medisch hulpmiddel.

Vanaf heden (september 2021) zijn de nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen van toepassing. Doel van deze regels is om de veiligheid van de patient te waarborgen door hogere kwaliteitseisen aan medische hulpmiddelen te stellen. De veiliheid van de patient staat voorop! CureTape is een MDR goedgekeurd hulpmiddel, om die reden voor elke praktijk of zorginstelling een veilige, betrouwbare keuze.

Neem contact op

 Vitale functies 

Het achterliggende concept achter medical taping is dat spiergroepen niet alleen cruciaal zijn voor lichaamsbeweging, maar ook voor andere vitale functies van het lichaam. Te denken valt hierbij aan het afvoeren van afvalstoffen en het reguleren van de lichaamstemperatuur. De tape heeft een liftende werking zodat druk op de spieren wordt verminderd en er meer ruimte is voor bloedcirculatie en vochtafvoer. Het toepassen van medical tape zorgt dus voor een betere werking van de spieren zonder dat de bewegingsvrijheid van het lichaam wordt belemmerd.

 

Werking

De werking van de tape is afhankelijk van de plaats en de richting waarin de tape wordt aangebracht. Er zijn verschillende technieken die elk hun eigen toepassingsgebied hebben. De verschillende kleuren van medical tape hebben geen aparte betekenis.

 

Bij welke klachten heeft medical taping nut?

Medical taping wordt gebruikt als ondersteunen van een fysiotherapeutische behandeling. Bij voetklachten geldt dat de medische sporttape kan worden ingezet voor

 

 • het verminderen van pijn,
 • het verbeteren van stabiliteit en coördinatie,
 • het verbeteren van de spierfuncties en gewrichtsfuncties,
 • het stimuleren van de bloedcirculatie,
 • het verbeteren van het looppatroon en
 • het verminderen van zwellingen
 • het verminderen/opheffen van hooikoortsklachten
 • het verminderen/opheffen van menstruatieklachten.

 

Welke blessures kunnen behandeld worden met medical taping?

 

 • Hallux valgus
 • Hielspoor
 • Spierklachten van de voet
 • Enkelverstuiking
 • Onstabiel enkelgewricht
 • Hamertenen, klauwtenen, ruitertenen, jubeltenen
 • Jumpers knee, kniebanden binnen-buiten
 • Hooikoorts
 • en nog veel meer.

Wat is het voordeel van medical taping?

Conventionele sportttape heeft tot doel om de functie en de bewegingsvrijheid van spieren te beperken. De sporttape die wordt gebruikt bij medical taping is juist ontwikkeld om de functies van de spieren te verlichten en uit te breiden.

 

Watervast

Medical tape is voorzien van een irritatievrije en anti-allergische lijmlaag. Dat betekent dat de tape drie tot vijf dagen kan blijven zitten zonder dat het gaat irriteren. De tape is watervast zodat douchen en zwemmen geen probleem is.

 

Onzichtbaar

Bovendien geeft medical taping geen praktische belemmeringen in het alledaagse leven. Dankzij de geringe dikte is tape onzichtbaar onder kleding. De elastische sporttape hoeft niet dagelijks opnieuw te worden aangebracht maar kan dagenlang blijven zitten.

 

Kun je zelf medical tape aanbrengen?

In theorie is het mogelijk om medical tape zelf aan te brengen en te verwijderen. De praktijk wijst echter uit dat medical tape alleen effect heeft wanneer het op de juiste manier wordt aangebracht. De werking van medical tape staat of valt namelijk met de techniek en de richting waarmee de tape wordt aangebracht, alsmede de specifieke plaats op het lichaam waar de tape wordt gebruikt. Onkundig gebruik van medical tape kan het probleem verergeren of zelfs voor nieuwe problemen zorgen. Het is daarom ten zeerste aan te raden om een ervaren specialist in te schakelen bij het aanbrengen van de tape.

Duur behandeling

Medical taping gebeurt doorgaans in combinatie met een behandeling. Wilt u uitsluitend gebruik maken van medical taping zonder aanvullende behandeling dan wordt hier ongeveer 15-20 minuten voor uitgetrokken.

Tarief

De prijs van medical taping is afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid tape. Deze prijs komt boven de prijs welke voor de behandeling betaald wordt.

Voor hooikoorts- en menstruatieklachten of medical taping zonder aanvullende behandeling alleen telefonisch afspraak maken of een aanvraag via e-mail sturen. 

Neem contact op

 

 

AANGESLOTEN BIJ:

       

Stipezo, ProVoet en St. Loop.