Pedicure at home © 2024

Hielspoor


 

Wat is hielspoor?

Fásciïtis plantaris, in de volksmond vaak hielspoor genoemd, is een ontsteking in een botvlies aan de onderkant van de voet. Dat zorgt voor een felle pijn aan de hiel. Een op de tien mensen in Nederland krijgt te maken met hielspoor. In ernstige gevallen is de pijn zo hevig dat de hiel bijna niet belast kan worden. De naam hielspoor is ontstaan omdat er bij veel patiënten met fásciïtis plantaris een doornvormige verkalking aan de onderkant van de voet wordt aangetroffen. Deze verkalking heeft echter geen direct verband met de klachten.

 

Bekijk behandelingen
Hoe ontstaat hielspoor?

Hielspoor ontstaat bij de aanhechting van de peesplaat aan de hiel. De peesplaat is een dikke pees die de voorkant van de voet met de hiel aan de achterkant verbindt. Wanneer de peesplaat zich niet goed aan het bot van de hiel hecht, gaat het botvlies van de hiel ontsteken.

 

Overbelasting is de belangrijkste oorzaak van hielspoor. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die overbelasting kunnen veroorzaken:

 

  • Sport. Hardlopen zorgt ervoor dat de peesplaat bovengemiddeld wordt belast. Ook wandelen kan al zorgen voor overbelasting.
  • Leeftijd. Bij ouderen is het dempende weefsel onder de voet dunner. Er ontstaat daarom eerder een infectie in het botvlies.
  • Korte kuitspieren. Dit zorgt voor meer spanning op de pees.
  • Voetafwijkingen. Bij holle voeten of overpronerende voeten wordt de peesplaat extra belast, omdat deze bepaalde bewegingen moet compenseren.
  • Ongeschikte schoenen. Bij langdurige inspanning, zoals hardlopen, is het belangrijk om de juiste schoenen te gebruiken. Bij ongeschikt schoeisel is er geen optimale demping en kunnen de spieren en pezen in de voet niet ontspannen.
  • Overgewicht. Overgewicht en obesitas zorgen logischerwijs voor een grotere belasting van de voet.

 

Hielspoor symptomen

De ontsteking van het botvlies uit zich in een stekende pijn in de hiel, aan de onderkant van de hak. Sommige patiënten hebben naast pijn onder de voet ook pijnklachten aan de achterkant of zijkant van de hak. De pijn is vooral merkbaar nadat de voet lang niet belast is, bijvoorbeeld wanneer je 's ochtends uit bed stapt. Spanning en stress kan zorgen voor meer pijnklachten, evenals een langdurige onnatuurlijke houding van de voet, bijvoorbeeld bij autorijden.

 

Hielspoor behandeling

De oorzaak van hielspoor is overbelasting van de peesplaat. De beste behandeling van hielspoor is dus het minder belasten van de voet. Gun jezelf rust en voorkom belastende activiteiten, zoals sporten, wandelen en langdurig staan. Loop niet op blote voeten totdat de klachten zijn verdwenen. Zijn de klachten veroorzaakt door een bepaalde activiteit zoals wandelen of hardlopen? Laat je dan adviseren door een sportpodoloog zodat je zeker weet dat je schoenen bij je loopstijl passen.

 

Neem contact op

 

 

AANGESLOTEN BIJ:

       

Stipezo, ProVoet en St. Loop.