Pedicure at home © 2024

Hallux valgus


 

Hallux valgus: pijn in grote teen

Hallux valgus is een aandoening waarbij de grote teen (Hallux)naar buiten wijst. Omdat de grote teen naar buiten wijst, richting de andere tenen en dus scheef staat (valgus) wijst het middenvoetsbeentje aan de binnenkant van de voet juist naar buiten. Dat kan zorgen voor een pijnlijke knobbel (ook wel bunion of knok genoemd) aan de buitenkant van de voet, maar ook voor een pijnlijke grote teen. Bij ernstige vormen van hallux valgus kunnen hamertenen ontstaan, maar ook likdoorns (doornvormige kalkophopingen) of zelfs open wonden. Het lopen is door het dragen van schoenen en soms ook blootvoets, pijnlijk .

 

Bekijk behandelingen
Hallux valgus komt vooral bij oudere mensen voor. Het kan veroorzaakt worden door reuma of door het doorzakken van de voorvoet. Wanneer jonge mensen last hebben van een scheefstaande grote teen, is er meestal sprake van een aangeboren afwijking. Ook verkeerd schoeisel, een verkeerd looppatroon of een foutieve stand van de voeten kunnen oorzaken zijn van het ontstaan van hallux valgus. 

 

Hallux valgus behandeling

Hallux valgus is een langzaam ontwikkelende aandoening. Dat betekent dat sommige mensen jarenlang rondlopen met hallux valgus, zonder dat dit veel problemen oplevert. Op lange termijn kan dit echter zeer schadelijk zijn. Juist als in een vroeg stadium wordt ingegrepen, kan een hallux valgus eenvoudig behandeld worden. Er bestaan twee soorten behandelingen: een conservatieve behandeling of een operatie.

 

Conservatieve behandeling

In eerste instantie wordt getracht om zonder operatie de hallux valgus te behandelen.

 

  • Podotherapeutische steunzolen. Dankzij podotherapeutische steunzolen kan de druk rondom het middenvoetsbeentje worden verminderd.
  • Ontstekingsremmers. Soms kan bij hallux valgus een slijmbeursontsteking. Ontstekingsremmers kunnen deze ontsteking verminderen.
  • Spalk of hulpstukken. Met behulp van een spalk kan de stand van de grote teen worden gecorrigeerd. Er bestaat ook een nachtspalk die alleen 's nachts wordt gedragen. Naast een spalk bestaan er diverse hulpstukken zoals opvulschuim, een beschermer of een teenstukje.
  • Medical taping. Hallux valgus behandelen met medical taping zorgt in de meeste gevallen voor erg goede resultaten. Met medical tape wordt de bewegingsrichting van het gewricht beïnvloed.

 

Hallux valgus operatie

Wanneer een hallux valgus niet kan worden behandeld door midden van een spalk of medical taping, kan gekozen worden voor een corrigerende operatie. Hierbij wordt een zaagsnede gemaakt en wordt de stand van het gewricht gecorrigeerd. De nieuwe bewegingsrichting van het gewricht wordt gefixeerd met een schroefje. Een operatie bij hallux valgus is een laatste definitieve behandeling en wordt alleen uitgevoerd als medical taping of een spalk niet het gewenste effect heeft.

 

Neem contact op

 

 

AANGESLOTEN BIJ:

       

Stipezo, ProVoet en St. Loop.