14 Schimmelnagels, waarom zo hardnekkig!
 
 
 
 
 

Pedicure at home © 2024

Schimmelnagels, waarom hardnekkig!


De rol van biofilms bij een schimmelinfectie van de nagel !

Gisteren verscheen er in het wetenschappelijke tijdschrift “The Journal of the American Academy of Dermatology” een artikel over de vorming van biofilms door schimmels bij een onychomycose.

De vorming van biofilms door bacteriën was al eerder bekend maar dit is een nieuw fenomeen dat nieuw inzicht geeft in waarom onychomycose zo hardnekkig kan zijn. Biofilms geven de microben extra mogelijkheden zich te verdedigen tegen o.a. medicatie en maken het bijvoorbeeld moeilijk om wonden goed te kunnen laten sluiten. Dat schimmels ook op een dergelijke manier te werk gaan is nieuw!

Onychomycose is een schimmelinfectie die primair veroorzaakt wordt door dermatofieten. Traditioneel worden deze schimmels gezien als planktonachtige entiteiten in ons eco systeem. Door recente vooruitgang in de microbiologie moeten we dat wellicht toch anders gaan zien. Schimmels worden in staat geacht om biofilms te vormen met elkaar. Deze films verstevigen hun positie en hechten zich aan epitheel oppervlakten door middel van een extracellulaire matrix. Deze matrix heeft als belangrijkste functie de schimmels zelf te beschermen. De geproduceerde biofilm is verrassend sterk en kan een persistente bron van her-infectie zijn mogelijkerwijs zelfs de resistente factor voor medicatie bij nagelschimmels.

In het onderzoek komt ook naar voren dat medicatie die zeer effectief is bij een huidschimmelinfectie vrijwel niets doet bij een nagelschimmelinfectie die met dezelfde schimmel geïnfecteerd is. De reden hiervoor zou de vorming van deze biofilms kunnen zijn.

In de editie van de Medische Voet van augustus a.s. zullen we dit onderwerp verder uitwerken en over het onderzoek berichten.

Bron:
Journal of the American Academy of Dermatology
June 2016Volume 74, Issue 6, Pages 1241–1246
Aditya K. Gupta , MD, PhD, FRCP(C), Deanne Daigle,, MSc, Jessie L. Carviel, PhD


Gepubliceert op 17-06-2016 door Jolanda

 

AANGESLOTEN BIJ:

       

Stipezo, ProVoet en St. Loop.